О фестивалу

Eл. пошта Штампа ПДФ

Међународни фестивал камерних хорова основан је 1995. године, на иницијативу Скупштине града Крагујевца и Академског камерног хора "Лицеум" из Крагујевца.

Аутор основне концепције Фестивала је мр Милоје Николић, оснивач, уметнички руководилац и диригент Академског камерног хора "Лицеум" из Крагујевца, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду.

Основно програмско усмерење Фестивала је презентација заокружених програмских концепата целовечерњих концерата камерних хорова - приказивање резултата звучних и теоријско-музиколошких истраживања на подручју драматургије програма за мале хорске саставе (са или без инструменталне пратње). Могућа су и добродошла и истраживања која излазе из традиционалних оквира хорског концерта и праве искорак ка концептуалном синкретичном (мултимедијалном) уметничком догађају, али таквом да је у њему у првом плану ипак хорско певање.

Важни циљеви Фестивала су и:

- неговање племенитог хорског звука у различитим стиловима хорског певања;

- стимулисање формирања, рада и развоја камерних хорова;

- приказивање резултата рада камерних хорова пред домаћом и страном публиком и размена искустава у директним уметничким контактима са угледним камерним хоровима и стручњацима за њихову организацију и уметничко вођство из земље и иностранства;

- давање потицаја композиторима за писање нових дела за камерне хорове, као и за успостављање чвршће директне сарадње између композитора и камерних хорова;

- обогаћивање музичког живота земље, посебно града Крагујевца и централне Србије.

 

Последње ажурирано уторак, 25 новембар 2008 11:55  

English

Visit out website in English lnguage

Visit our site in english language

Линкови

Музички центар у Крагујевцу

Музички центар Крагујевац


Град Крагујевац

City of Kragujevac


Министарство културе и информисања

Министарство културе и информисања